Zajímavý technologický postup byl použit při výstavbě elektrického vedení, které přetíná dálnici D5 nedaleko Benešovic na Stříbrsku. Díky tomu nemusel být provoz na dálnici přerušen a stavba probíhala doslova nad hlavami řidičů. 

Stavbu nového elektrické vedení společnosti ČEPS, výhradního provozovatele elektroenergetické přenosové soustavy České republiky, s názvem V490/V491 Přeštice–Vítkov provádí z velké části na etapě 3 společnost OMEXOM GA Energo. Ta je jednou z mála firem, jež tento technologický postup používají v ČR. „Ve vyspělých zemích je tato technologie zabezpečení tažení vodičů poměrně častá, u nás to není tak běžné. Jedná se v podstatě o výstavbu speciální konstrukce s ochrannými sítěmi, která se vybuduje přes koridor dálnice a nad touto konstrukcí se pak provádí montáž vodiče bez toho, aby bylo riziko ohrožení provozu,“ vysvětluje Marek Dobrý, ředitel divize VVN společnosti OMEXOM GA Energo. „Při práci s elektrickým vedením je bezpečnost pro nás na prvním místě, a to i přes zvýšené náklady, které takto rozsáhlé zabezpečení vyžaduje. Tato technologie umožňuje zachovat provoz na frekventované komunikaci téměř bez omezení a zároveň je bezpečná. Nad dálnicí D5 tuto technologii v takovém rozsahu používáme vůbec poprvé a doufám, že řidiči ocení, že při letním provozu, kdy je uzavírek na silnicích bezpočet, mohou aspoň část projet bez omezení,“ doplňuje hlavní přednost unikátního systému generální ředitel společnosti OMEXOM GA Energo Zdeněk Židek. 

Výstavba vedení V490/V491 je součástí rozsáhlého investičního programu společnosti ČEPS, jehož cílem je zvýšit spolehlivost dodávek elektrické energie a posílit přenosovou soustavu ČR. Realizace začala vloni a nové vedení o celkové délce 87 km by mělo být uvedeno do provozu v letošním roce.