Hlášení o poškození vedení vysokého napětí u křížení dálnice D1 a D46 u Vyškova přišlo v pátek 25. června v ranních hodinách. Díky rychlému zásahu havarijního týmu společnosti OMEXOM GA Energo bylo v odpoledních hodinách vedení opraveno a na dálnici mohl být obnoven provoz.

„Vlivem silného větru došlo k pádu stožáru na vedení vysokého napětí společnosti EG.D. Na místo okamžitě vyjela naše pohotovostní služba, která zajišťuje havarijní opravy těchto stožárů. Díky rychlé a odborné práci našich montérů ve spolupráci se zaměstnanci společnosti EG.D byl vyměněn poškozený sloup a bylo zprovozněno vedení vysokého napětí,“ popisuje událost generální ředitel společnosti OMEXOM GA Energo Zdeněk Židek.

Kvůli havárii byla dálnice D1 úplně uzavřena, aby mohl být její provoz obnoven, bylo potřeba rychlého zásahu. Dobrou práci energetiků vyzdvihl na twitteru také ministr dopravy Karel Havlíček: „Dobrá práce energetiků a ŘSD. Před pár minutami byl provoz na D46 ve směru z D1 na D46 od Brna na Olomouc obnoven bez omezení. Všechny dálnice jsou tak průjezdné.“

V současné době zaměstnanci společnosti OMEXOM GA Energo pracují na obnově elektrického vedení ve všech oblastech postižených tornádem. Na místě zasahuje několik desítek montérů a techniků, kteří se snaží o to, aby se elektřina opět dostala do domácností a firem.